Duurzaam omgaan met textiel is een actueel thema. Tweedehands kleding is populairder dan ooit en vintagewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Kledingstukken met een gaatje worden steeds vaker hersteld in plaats van weggegooid. Vroeger was het herstellen van kleding pure noodzaak. Textiel was duur en het repareren ervan was een belangrijke vaardigheid voor veel vrouwen. Scheuren, gaten en slijtplekken werden vakkundig, zo onzichtbaar mogelijk hersteld. Maar hoe zit het vandaag de dag met het repareren van textiel? Wat zijn de verschillen met vroeger? En zijn er ook overeenkomsten?
Op vrijdag 1 november is het Fries Museum, in het kader van Fries Museum op Paad, te gast in Oldeberkoop. In samenwerking met Textielinstituut Hawar en het dorpsarchief organiseert het museum een feestelijk programma voor jong en oud. Aan de hand van stukken uit de collectie van het Fries Museum, workshops en lezingen gaat het museum met dorpsbewoners in gesprek over het duurzaam gebruik van textiel. Zo zijn er twee originele stoplappen uit ca. 1760 en 1900 te bewonderen die gebruikt zijn om het onzichtbaar repareren van textiel op te oefenen.
Voor kinderen is er deze dag een gratis workshop stoppen om je favoriete pop, knuffel of kledingstuk te repareren! Kinderen kunnen met een ouder of begeleider tussen 15:00 en 17:00 langskomen in het Hawar atelier om van Elly te leren hoe je je kapotte textiel weer mooi maakt.
Bij workshops, masterclasses en cursussen wordt er gewerkt in ons ruime en lichte atelier, alles is er mogelijk en alle gereedschappen zijn voorhanden. Daarbij heeft u het uitgebreide assortiment van onze winkel altijd dichtbij.
Tijdens onze lessen staat de hele dag water, thee en koffie met wat lekkers op tafel. Tussen de middag verzorgen we een uitgebreide lunch met soep, sap, salade en fruit.