Alles uit de kast met Harm Harms

08/29/2022 08:00  to   09/02/2022 08:00

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount 

Een week lang dompelen we u onder in wol, van vacht tot gesponnen draad en vervolgens wat u met die draden allemaal kunt; breien, haken, knopen... Kiest u maar, alles is mogelijk.

Allerlei soorten wolvezels staan klaar evenals de kaarden molen, de handkaarden, de spintollen en de spinnenwielen. U leert kaarden, spinnen, twijnen en vervolgens mag u kiezen of u met dat garen gaat weven, breien of haken. Het kan allemaal!

Mathilde Jongbloed is een kei in dit vakgebied en gespecialiseerd in het creatief verwerken van wol. Mathilde is ook één van de redacteuren van Vezel waarin ze regelmatig schrijft over het creatief gebruik van wollen garens.

De wol die we gebruiken kan rechtstreeks uit een vacht, reeds bewerkte merino lontwol, of bestaande draden zijn. We gaan bezig met het kaarden van wol en het mengen van verschillende vezels. Daarna leert u hoe u van deze voorbewerkte ‘bats’ draden kunt maken met behulp van het spinnewiel, maar ook hoe u ongesponnen wol kunt gebruiken. Door middel van twijnen maakt u uw eigen unieke draden. Tot slot bestuderen we de manier waarop deze draden verwerkt kunnen worden door middel van breien, haken en/of vilten. Daarbij is het ook mogelijk om de draden te combineren met bestaande stoffen of bij voorbeeld een stuk vachtvilt.

Het doel van deze week is het ervaren van oeroude technieken die u op uw eigen unieke manier gaat verwerken. U kunt zelf kiezen op welk deel van de les u de nadruk wilt leggen: het maken van draden of het verwerken daarvan.


Voorkennis

Het is mogelijk om op alle niveaus in te stappen, van beginner tot expert. Samen met de docent bepaald u wat uw lesprogramma wordt.


Wat is een Zomerweek?

Tijdens een zomerweek wordt er les gegeven op maandagmiddag van 14 tot 17u en vervolgens de andere dagen van 10u  tot 13u.  Daarna  gaat u lunchen en heeft u de rest van de dag de beschikking over het atelier om lekker zelf verder te werken aan proeven of aan een groter werkstuk. Maar u kunt ook op pad gaan om één van de  evenementen te bezoeken die 's zomers worden gehouden in Friesland.

Wandelen in de prachtige parkbossen rond Oldeberkoop of fietsen in het Drents/Friese woud waar we een onderdeel van zijn, is natuurlijk ook een aanrader.

Blijft u in het atelier, dan mag u ook de keuken gebruiken. Water, koffie en thee met iets lekkers is natuurlijk in het atelier aanwezig.

Vrijdagmiddag na de lunch wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken om zo ook van elkaars werk te kunnen leren. Het is de bedoeling dat we dan rond 15u klaar zijn.

Behalve op de maandag wordt er iedere dag om één uur een heerlijke en uitgebreide lunch verzorgt door onze lunchkok Paco.

Deze workshop is exclusief materialen. Die mag u zelf meenemen maar zijn ook bij ons verkrijgbaar.

 


Share this event

Taking lessons at Hawar

Workshops, Masterclasses and Courses are held in our spacious and well lit workshop, all tools for any textile technique are available and all materials are in store in our shop one level below.
Read more about our lessons  

We'll take good care of you

Harm schept de soep opThere will always be fresh fruit, water, tea and coffee on the table during our workshops and masterclasses. When lunchtime comes we serve an excellent lunch with soup, bread, salad and products from the area of Oldeberkoop.