Hawar  textielinstituut

Rond 1975 beginnen   Harm Harms  en Meinie Wardenier met spinnen en natuurlijk verven. Naast hun baan als vakdocenten in het middelbaar onderwijs beginnen ze Hawar. De naam is een stopwoordje in de Friese taal en een samenvoeging van het begin van hun achternamen. Als werkruimte wordt een oude zeilklipper eigenhandig omgebouwd. Hawar wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze beginnen met het geven van cursussen. In 1980 ontdekken ze tijdens een fietsvakantie in Frankrijk het zijdeschilderen. 

Ze ontwikkelen met de zijde net als met de wol tal van ideeën die met beschilderde zijde kunnen worden gemaakt. Hun sieraden met zijde worden verkocht bij Oortje in Groningen en Utrecht. De productie van sieraden komt op z’n hoogtepunt rond 1986.

Het gezin is ondertussen uitgebreid met Margriet en Jan Jouke en het woonhuis in Leeuwarden wordt in 1987 verruild voor een huis met mastenmakerij in IJlst. De klipper wordt verkocht. Hawar groeit en de materiaalverkoop per postorder komt op gang. Hawar produceert voor modezaken sieraden en sjaals. Harm en Meinie bezoeken de belangrijke beurzen in Nederland en Duitsland om nieuwe en specialistische materialen te scoren voor hun eigen productie en de cursussen. De toenemende vraag naar hun producten vraagt om snelle productiemethoden en efficiënte processen. Harm ontleedt het verven met de zuurvervende verfstoffen tot hij precies weet hoe het werkt en heeft contact met zijdeschilders in het buitenland via "Die Kunstverein für Seide" en "d'Art et Soie".

Rond 1990 doet de spuitbus z'n intrede in het atelier. Doordat er wordt samengewerkt met de importeur van zijde krijgt de spuitfles de naam "Funpump". Er worden door Harm nieuwe technieken en mogelijkheden ontwikkeld met de Funpump die een snellere productie mogelijk maken. Er worden meters stof  geverfd. Tricot, wol en bourette laten zich met de Funpump gemakkelijk verven in aparte dessins die alleen mogelijk zijn met deze spuitbus. Ontkleuringszout levert met de Funpump geweldige resultaten op. Harm wordt gevraagd voor demonstraties en workshops van Keulen tot Milaan en van Salzburg tot Chambon sur Lignon. Hij maakt grote panelen met voorstellingen van tulpen en bollenvelden waarbij de Funpump als een soort airbrush wordt gebruikt. Hij schildert gordijnen in deze techniek en leert dit de deelnemers aan zijn workshops. Meinie is de spil van de hele organisatie waar winkel, klanten en workshops steeds meer aandacht vragen.

Claudy Jongstra vraagt Hawar om de problemen met de kleur van haar gevilte stoffen op te lossen en hij verft voor haar een paar nieuwe stukken voor de Salone del Mobile in Milaan. Met de funpump worden voor Claudy ook een aantal grote werkstukken, bestemd voor het MoMa,  van kleur voorzien. Omdat het fixeren van deze grote stukken problematisch is, adviseert hij haar om de ruwe wol vóór het vilten te verven en laat haar zien hoe ze dat kan doen.  

In samenwerking met  "IDEEN®" demonstreert Harm  op de Spielwaren Messe in Neurenberg en op beurzen in Zürich, Maastricht, Salzburg en Chambon sur Lignon terwijl Meinie de zaak in IJlst runt.

Na de Funpump doet de vilttechniek z'n intrede. Wol laat zich uitstekend combineren met zijde. Rond 1997 ontstaan de contacten met de Belgische mode-ontwerpster Ines Raspoort. Zij ontwerpt twee keer per jaar een mode-collectie en wil daar exclusieve accessoires bij. Ines kiest de vilt- en verftechnieken waarna Harm en Meinie de sjaals ontwerpen en uitvoeren. Het worden stukken van chiffon, organza en zijden tule met heel weinig wol en veel krimp voor extra textuur. Deze proefcollectie wordt verkocht op de Prêt-à-Portez in Parijs. Fluweel wordt gedevoreerd en met wol en zijdevezels gevilt en daarna geverfd. Kant en triple-silk worden met minimale hoeveelheden wol tot unieke sjaals verwerkt. Door deze grote producties ontstaat een schat aan ervaring die Harm in de workshops deelt met de cursisten.  Naast de workshops geeft hij zijn kennis vier keer per jaar door in de Spin- Verfkrant.

Jan Jouke ontwikkelt voor Hawar de website waardoor nog beter duidelijk kan worden gemaakt wat Hawar allemaal in huis heeft en ook weer informatie wordt doorgegeven.In navolging van Noortje Barenswaard  wordt vloeibaar rubber geïntroduceerd voor sjaals en sieraden.Door een opdracht uit Parijs ontwikkelt Harm moderne en snelle shibori - technieken die met behulp van de Funpump tot unieke resultaten leiden. Wat dacht u van een shibori-ausbrenner-sjaal in twee  kleuren geverfd uit één verfbad. Wol- en zijdevezels worden door Hawar in overlopende kleuren geverfd en verkocht. Ze leiden bij klanten en cursisten tot unieke werkstukken die gretig aftrek vinden.

Odoo CMS - een grote afbeelding

De ruimte in IJlst wordt te klein en in 2004 wordt het pand in Oldeberkoop aangekocht en de banen in het onderwijs worden opgezegd.  Meinie neemt afscheid van het Huishoudonderwijs en Harm van het Landbouwonderwijs en zij vertrekken naar de voormalige Landbouw-Huishoudschool in Oldeberkoop. Naast een groot atelier en een ruime winkel is hier ook plaats voor een galerie. De uitstraling van het pand geeft een versnelling van de groei van Hawar.  Het assortiment in de winkel wordt uitgebreid en gastdocenten en masterclasses met onder andere Claudy Jongstra doen hun intrede.  

Meinie zorgt voor de inkoop en zij heeft een fijne neus ontwikkeld voor gewilde artikelen. Hawar heeft een uniek en smaakvol assortiment in zijden stoffen, garens, vezels en sieraadmaterialen. Harm ontwikkelt er aansprekende werkstukken mee. Het workshop-programma wordt uitgebreid en Hawar wordt omgedoopt tot Textiel instituut Hawar waar naast techniek ook vormgeving en ontwerpen wordt onderwezen.   Hawar is een instituut dat vernieuwingen in de textielvormgeving stimuleert, kennis vergaart en doorgeeft in cursussen en workshops maar ook in Vezelmagazine. Internationaal zijn er contacten met textielkunstenaars via ETN en Texere.

Al in 1987 was Harm verbonden als redacteur aan de Spin- en Verfkrant en in 1994 werd hij penningmeester van de krant. In 1995 trok de hoofdredacteur van de Spin- en Verfkrant zich terug en draagt Harm zorg voor de organisatie van de krant . In 2005 werd een jubileumnummer gemaakt en was er meer aandacht voor de opmaak. Maaike van der Meulen hielp daar een aantal jaren mee en langzaam steeg het aantal abonnees van 450 in 1995 tot 950 in 2008. In 2011 ging Jan Jouke zich verder met de Spin- en Verfkrant bemoeien. De opmaak verbeterde en het blad werd geheel in kleur gedrukt. De naam werd in 2013 veranderd in Vezel. Met hulp van Mariet Rankenberg als co-hoofdredacteur,  Margje vd Meulen voor de administratie en vele enthousiaste redacteuren  en webredacteuren steeg het aantal abonnees snel. Eind 2013 had Vezel ongeveer 1700 abonnees. In 2015 werd de grens van 2500 abonnees overschreden.

In 2014 kwamen Margriet en Jan Jouke met het idee om Hawar voort te zetten. Er worden plannen gemaakt voor de toekomst. Jan Jouke ontwikkelt een webwinkel en een nieuwe website. Margriet ging naar beurzen op zoek naar nieuwe materialen en technieken en ontwikkelde samen met Meinie het nieuwe programma. Samen ontwikkelden we het Woldeberkoop arrangement en zetten we de Schaapscheerdersdag op. Er worden plannen ontwikkeld voor een nieuwe winkel in Oldeberkoop en de webshop gaat in 2016 online. Niet alles wat in de winkel te koop is, staat in de webshop. Het blijft dus alleszins de moeite waard Hawar in Oldeberkoop te bezoeken.


Ons team